Als men een piano wilt gaan aanschaffen dan moet men stilstaan bij het type piano. Als men ervoor kiest om het piano spelen serieus te nemen dan kan men het best voor een digitale of akoestische piano gaan en niet voor een keyboard. De reden hiervan is omdat de meeste keyboards slechts 61 toetsen hebben. Dit is best lastig als men later toch wilt overgaan naar een digitale of akoestische piano.

De digitale piano

De digitale piano probeert de klank en de manier van spelen van een akoestische piano na te bootsen. Dit kan op 2 manieren, volledig digitaal of deels mechanisch en deels digitaal. Bij de duurdere modellen wordt er gebruik gemaakt van echte hamers zodat de toetsen net spelen zoals een akoestische piano.

Het geluid van de digitale piano wordt gegenereerd door samples. Een sample is in feite een geluidsfragment dat wordt afgespeeld als men een toets aanslaagt. De kwaliteit van het geluid van een digitale piano hangt dus af van de kwaliteit van de sample en de speakers waardoor het wordt afgespeeld. De sample is het opgenomen geluid van een akoestische piano van hoge kwaliteit. De gemiddelde piano speler merkt kwa geluid niet zoveel verschil tussen de digitale en akoestische piano’s. Professionele pianospelers kunnen daarentegen het verschil in kwaliteit zeer goed horen. Dit is ook een van de redenen waarom de professionele pianospelers toch opteren om een akoestische piano aan te kopen.

Soms hebben de duurdere digitale piano’s het uiterlijk van een vleugelpiano en hebben ze ook gewogen toetsen. Het zijn de gewogen toetsen die ervoor zorgen dat het min of meer aanvoelt alsof men op een akoestisch piano speelt.

Het voordeel van de digitale piano is dat men via een hoofdtelefoon kan luisteren indien men geen geluid mag maken. Ook is de digitale piano iets compacter en weegt deze minder dan een akoestische piano. Een digitale piano is vaak ook voorzien van extra stijlen zoals een orgel of strings. Soms zijn er ook enkele functies van het keyboard in verwerkt zoals ritme en begleiding.

De kwaliteit van de digitale piano’s is de laatste jaren enorm gestegen maar het blijft een nabootsing en bepaalde dingen zoals de klankkast zijn gewoonweg niet te vervangen door digitale elementen. De kwaliteit mag dan wel hoog zijn maar een digitale piano verliest toch een groot deel van zijn waarde over de tijd en is dus moeilijker om later door te verkopen tegen een redelijke prijs.

De digitale piano is zeker een aanrader voor beginners en gemiddelde pianospelers. Houdt er wel rekening mee dat men na een tijd misschien toch wilt overstappen naar een akoestische piano. Koop dus niet de duurste digitale piano maar koop een instapmodel van goede kwaliteit zodat men niet te veel geld kwijt is aan iets wat men later toch niet meer gaat gebruiken.

Prijzen voor digitale piano’s gaan van 300 tot 8000+ euro afhankelijk van het merk en de kwaliteit.

De akoestische piano

De akoestische piano is “the real deal”, professionele pianospelers zouden niet zonder kunnen. De reden waarom een echte piano zo begeerd is, is omdat de klank en de intonatie die men kan leggen tijdens het spelen ongeëvenaard blijft. Digitale piano’s zijn al enorm verbeterd maar ze blijven slechts een imitatie van de akoestische piano.

Bij een akoestische piano werkt men niet met samples maar via hamers die op de snaren van de piano slaan. mede door deze mechaniek voelt het aanslaan van de toetsen veel anders dan de toetsen van een digitale piano of een keyboard. het nadeel is natuurlijk dat er meer kosten zijn verbonden aan het hebben van een akoestische piano. De piano kost zeker meer als een digitale piano en er is regelmatig onderhoud en stemming nodig zodat de piano optimale klanken kan produceren.

Een nieuwe type van akoestische piano’s zijn de silent piano’s. Deze piano’s kunnen in 2 standen worden gezet. Stand 1 is de gewone akoestische stand en de andere is de silent stand. Bij de silent stand raken de hamers de snaren niet maar wordt de beweging van de hamers wel gedetecteerd via sensoren. Men kan dankzij deze functie via een hoofdtelefoon piano spelen.

De akoestische piano is voor de piano spelers die net dat beetje meer willen en kiezen voor geluid van de hoogste kwaliteit. Men betaalt hier natuurlijk wel meer voor. De prijzen van akoestische piano’s gaan van 2500 euro voor buffetpiano’s tot 40000+ euro voor vleugelpiano’s. Als er dus geen groot budget is en men wilt toch persé een akoestische piano, dan kan men best gaan voor een buffetpiano.

Een voordeel van het aankopen van een akoestische piano is dat deze niet zo hard daalt in prijs als de digitale piano. Het is perfect mogelijk om de piano door te verkopen voor een aanzienlijk deel van de aankoopprijs.