Als men een piano wilt kopen dan is het zeer verleidelijk om te kiezen voor een keyboard. Een keyboard lijkt altijd veel toffer door al de extra functies en verschillende stijlen die men kan spelen. Er is natuurlijk niets mis met een keyboard, het is een enorm tof instrument. Men moet gewoon beslissen of men piano spelen serieus wilt nemen of gewoon enkele populaire liedjes wilt gaan spelen zonder enige kennis van noten.

Als men niet van plan is om noten te leren dan is het zeker een goede keus om een goedkoop keyboard te kopen. Keyboards van goede kwaliteit vind je al voor minder dan 300 euro en je bent gegarandeerd enkele maanden zoet met het ontdekken van alle functies van het instrument.

Wil men daarentegen echt wel noten leren en het instrument op een professionele wijze kunnen bespelen dan kan men best gaan voor een digitale of akoestische piano naar gelang het budget. Het grote verschil zit hem in het aantal toetsen. De meeste keyboards hebben slechts 61 toetsen t.o.v de 88 toetsen van een digitale of akoestische piano. Indien men de toeters en bellen van het keyboard beu is en het piano spelen toch iets serieuzer wilt nemen, dan is men genoodzaakt om een ander instrument aan te schaffen.

Voor de basis van piano spelen is het perfect mogelijk om een keyboard te gebruiken aangezien niet het volledige klavier gebruikt wordt. Maar eens de lessen geavanceerder worden dan zal men toch moeten afzien van het keyboard. Als men twijfelt kan men best een instapmodel keyboard kopen en eens men dat onder de knie heeft bekijken of men een digitale of akoestische piano wilt aanschaffen.