Van deze 2 instrumenten heb je vast wel gehoord, maar wat is nu werkelijk het verschil tussen een synthesizer en een keyboard? We proberen het aan de hand van een kort overzicht voor jou te verduidelijken.

Wat is een Synthesizer?

Een synthesizer produceert het geluid aan de hand van samples die men zelf moet samenstellen. Deze samples kunnen nadien ook bewerkt worden. Vaak is er een sequencer aanwezig in de sythesizer die ervoor zorgt dat er kleine stukken kunnen worden opgenomen en later terug worden afgespeeld, al dan niet in een loop. Omdat men de samples zelf kan maken en in  de sythesizer steken zijn de mogelijkheden oneindig. Het geluid kan ook nog eens gemanipuleerd worden dankzij de verschillende equalisers die op een gewoon keyboard niet aanwezig zijn. Een synthesizer heeft geen ingebouwde speakers en heeft dus externe speakers en een versterker  nodig om te kunnen werken. Het aantal toetsen is vaak verschillend er zijn zelfs synthesizers zonder toetsen.

Een synthesizer is enorm tof maar ook heel ingewikkeld dankzij de enorme hoeveelheid aan features. Dit is een van de redenen waarom het geen instrument is dat wordt aangeraden voor kinderen. Het wordt veelal gebruikt door dj’s en producers.

 

Wat is een Keyboard?

Het keyboard werkt net zoals de synthesizer met samples maar deze kunnen bij de meeste modellen niet bewerkt worden. Men hang dus vast aan de samples die de fabrikant van het keyboard erin gestoken heeft. De meeste keyboards hebben ingebouwde speakers, een versterker en externe speakers zijn dus niet nodig. Alhoewel de samples van een keyboard niet bewerkt kunnen worden zijn er wel een heleboel verschillende samples die gebruikt kunnen worden. Zo komen de meeste keyboards met wel 100+ verschillende samples zoals verschillende gitaren, orgels, blaasinstrumenten en zelfs een hele drumkit. Naarmate de prijs stijgt gaat het keyboard ook meer en meer functionaliteiten hebben die ook aanwezig zijn bij de synthesizer. het aantal toetsen van keyboards bedraagt meestal 61 maar er zijn ook enkele keyboards met 88 toetsen op de markt.

Het keyboard is heel gebruiksvriendelijk en is dus zeker een aanrader voor kinderen en beginnende piano spelers.